novi napici

Madhavi Cvitković predlaže 5 super ukusnih napitaka koje će voljeti svi!

Je li i vama puna kapa istih, identičnih napitaka koje pijete kod kuće? Uvijek ista kava, ‘nes’ i čaj. Zato, danas stiže par prijedloga za nove napitke, koje će vaše tijelo (kao i gosti i djeca) obožavati!


Boravak u kući kao da traje čitavu vječnost. I bez obzira na otvorene kafiće (zasad), imam osjećaj da smo popili sve što se popit dalo. Pogotovo kada dođu prijatelji doma! Ima dana kada ne mogu više piti ni čaj, ni bijelu kavu, ni vino… želim nešto novo! Masala Chai se, na primjer, pokazao kao odličan izbor kada dođu gosti. Zato danas Madhavi predlaže par napitaka koji mogu igrati ‘zamjenu’ za one standardne, na koje smo navikli… a za tijelo će biti puno korisniji! Evo par prijedloga za cijeli dan, a garantiram da će i prijateljima dobro sjesti promjena.

Fotografije: Martina Kenji, Unsplash, Pexels

Topli napitak umjesto jutarnje kave

Uglavnom smo o svim ovim sastojcima već pisali te o njihovu utjecaju na naše organe i cjelokupni organizam. Kava, iako u malim dozama koristi organizmu te mu daje prijeko potrebni boost, na kojeg smo i navikli tijelo, u prevelikim količinama ili ako je napravljena kao neki quick fix prah u vrećici, ne baš toliko. Zato možda nije loše presjeći ritam i ovisnost te tu i tamo dati organizmu kombinaciju začina koji će napraviti sličan efekt, ali biti puno, puno, puno zdraviji izbor za nas. Ionako je sve stvar navike.

Sastojci;

  • Raw kakao u prahu – 4 ravne jušne žlice
  • Kardamom u prahu – prstohvat
  • Cimet u prahu – prstohvat
  • Kurkuma – ½ čajne žličice
  • Papar  – 1/3 čajne žličice
  • Bademovo/kravlje mlijeko – 300ml
  • Brezin šećer/med – po želji

Priprema;
U lonac u 200 ml vode, dodajte mlijeko i začine te kada zakuhaju, pustite da svi začini još vriju 2-3 minute. Zatim dodajte kakao, dobro promiješajte i pustite da kuha na laganoj vatri još 1 minutu. Kada se malo ohladi dodajte med ili brezin šećer po ukusu i želji.

Domaći probiotik kroz cijeli dan

O kefiru ne treba puno mudrovati, jednom kada se odlučimo uvrstiti ga u prvi obrok dana – it’s a game changer. Čestim konzumiranjem, on mijenja crijevnu floru na radikalan način, a kad su crijeva zdrava… i mi smo!  
Bosiljak, osim predivno bogate arome, na naše biće djeluje kao snažni antioksidans, ima snažna antibakterijska svojstva, štiti srce i krvne žile te povoljno utječe na artritis. 

Sastojci;

  • Kefir  – 1 šalica
  • Voda – 1l
  • Svježi bosiljak – šaka
  • Svježi peršin list – šaka
  • Himalajska sol – prstohvat

Priprema;
Sitno nasjeckajte bosiljak i peršin te ih stavite u vrč zajedno s ostatkom sastojaka pa dobro promiješajte. Probiotik čuvajte u frižideru preko dana i pijte ga po 100 ml, 10 minuta nakon svakog jela.

Čaj za dan i večer
(podrška dišnom sustavu i imunitetu)

novi napici

Podršku plućima nije na odmet pružiti. Iako dolazi vlažnije vrijeme, koje nije dobro za viruse te iako je možda i Covid_ubaci soj po želji, prošao kroz naš organizam… tokom dana njegovati tijelo toplim napitkom prepunim mirišljavim, za organizam izuzetno dobrim aromama, dobar je potez prevencije i zacjeljivanja! 

Sastojci;

  • Slatki pelin – 1 čajna žličica
  • Korijen sladića – 1 čajna žličica
  • Suhi bosiljak – 1 ravna jušna žlica
  • Suhi timijan – 1 čajna žličica
  • Suhi ružmarin – 1 ravna jušna žlica

Priprema;
Sve sastojke stavite u lonac u 2 litre vode. Kada voda zavrije, pustite čaj da kuha 3 minute pa ga poklopite i pustite da odstoji 5 minuta te ga procijedite. Čaj čuvajte u termosici i pijte kroz dan.

Lassi od nara, svježeg korijandera i bosiljka

Najpoznatiji ayurvedski napitak, Lassi, jedan je od najomiljenijih u Indiji. Razlikujemo dva tipa, slatki i slani, a koristi se u mnoge svrhe. Budući da mu je baza domaći jogurt ili domaći kefir, pogađate dobro, i ovaj napitak djeluje na ravnotežu čitavog organizma. Budući da se Lassi konzumira hladan (topla voda za razrjeđivanje uništit će dobre bakterije), ovo je super izbor za proljeće i ljeto koje dolaze. U ovaj najstariji smoothie na svijetu, možete ubacivati banane, jagode, mango, borovnice, mentu… neka vaš sous-chef bude vaša mašta!

Sastojci;

  • Kefir – 1 šalica
  • Nar – 1 kom
  • Voda – 1l
  • Svježi korijander – 1 ravna jušna žlica nasjeckanog
  • Svježi bosiljak – 1 ravna jušna žlica nasjeckanog
  • Med/Brezin šećer – 1 puna jušna žlica meda, 1 ravna jušna žlica brezinog šećera

Priprema;
Kefir, nar, vodu i med stavite u blender i smiksajte pa procijedite u vrč te potom dodajte nasjeckani bosiljak i korijander. Lassi možete držati u hladnjaku 24h, a preporuča se za dnevnu konzumaciju, ne večernju.

Zlatno mlijeko

I za kraj, napitak koji se preporuča piti u večernjim satima, čarobno zlatno mlijeko! ‘Em što je ovaj napitak baš stravično ukusan, ’em je nevjerojatno dobar za tijelo. Kurkuma je poznata od pamtivijeka po svojim antioksidativnim svojstvima, a u kombinaciji s ostalim sastojcima ona djeluje još jače. Papar, na primjer, pojačava pozitivno djelovanje kurkume za oko tisuću puta, što nije mala stvar. Umjesto kardamoma možete staviti i cimet, ako vam je pri ruci; napitak će biti identično, ako ne i još ukusniji! I za kraj, provjereno – djeca ga obožavaju.  

Sastojci;

  • Mlijeko/Bademovo mlijeko – 300ml
  • Voda – 150ml
  • Kurkuma – 1/2 čajne žličice
  • Papar – prstohvat
  • Kardamom u prahu – 1/3 čajne žličice
  • Med/agavin sirup – po ukusu i želji

Priprema;
Sve sastojke stavite u lonac te kada zakuha pustite da lagano vrije 5 minuta. Zasladite po ukusu i želji.