ljetne salate madhavi

Ljetne superzdrave i superfine salate by chefica Madhavi Cvitković

Moramo li uopće filozofirati o tome koliko nam je vruće, o tome kako ne znamo što bi jeli po ovom vremenu i da nam se ne da nakuhavati pored štednjaka, ali dakle ništa?

Fotografija: Martina Kenji


Ljeti i po ovako poprilično ekstremnim uvjetima za nas koji se još sjećamo bezbrižnog, cjelodnevnog kupanja i igranja na suncu u srpnju (da, u podne isto), naše tijelo traži potpuno drugačije od comfort fooda, koji nas je grijao svo ovo vrijeme depresivne Covid-kaos situacije. Ne moramo biti Einstein da to čujemo iz sebe valjda, fizički bi nas trebala odbijati hrana koja je teža za probaviti. Osim ako ne patimo od emotivnih kuršlusa, ali to je druga tema.

Naše tijelo želi vodu i želi hranu koja ga će ga ‘rashladiti’, ono želi održati funkcioniranje na optimalnom nivou, a vlastitu temperaturu uvijek na istom nivou. Ono ne želi tešku hranu koja puni želudac do maksimuma, koju će probavljati do preksutra… zato, sad je vrijeme da se napucate vitaminima i svim najboljim sastojcima iz sirovog voća i povrća, a da vam ne padnu na pamet dodaci prženi u ulju, na primjer.
Jednostavno napravite salatu, pospremite ju u frižider, i od jutra – cijela obitelj može na samoposluživanje, kad god organizam zatraži malo energije.

Pijte vodu kad god pomislite na riječ voda, ne čekajte da nastupi žeđ, jer tad vam je mozak već u problemu, a time i sve vaše odluke. Za desert jedite lubenicu i dinju. Miksajte u salatama voće i povrće s laganim rezancima (kao naša Mad što je učinila), sve začinite superdivnim umacima i uživajte u ljetu!! ( …Neće dugo do neke nove, jesensko/političke panike, carpe fucking diem!)

Salata ‘Vjetar Istoka’

Rezanci ljeti daju potrebnu energiju, ako su dobro dozirani – ljeti su dobrodošli!
Vjetar Istoka

Sastojci;

  • Rižini rezanci – 150g
  • Dimljeni tofu – 50g
  • Mrkva – 1 kom
  • Crveni kupus – 60g
  • Mladi luk – 1 kom
  • Brokula – ½ brokule
  • Nori alge – 1 list
  • Crni sezam – 1 jušna žlica

Dressing;

  • Soya sos – 60 ml
  • Bijeli sezam – 1 jušna žlica
  • Suncokretove sjemenke – 1 jušna žlica
  • Đumbir – 15g
  • Češnjak – 1 režanj
  • Čili – ½ čajne žličice
  • Med/Agavin sirup – 1 ravna čajna žlicica
  • Voda – 40ml

Priprema;
Nori alge tostirajte na suhoj tavi sa svake strane 30 sekundi. Rižine rezance skuhajte te pomiješajte sa među prstima usitnjenim nori algama. Brokulu natrgajte na manje cvjetiće, kuhajte 4 minute u slanoj vodi te pustite da se ohladi. Mrkvu i kupus narežite na tanke trakice, mladi luk na kolutiće, a dimljeni tofu na kockice ½ centimetra.

Za umak, na suhoj tavi tostirajte bijeli sezam do zlatne boje potom sve sastojke stavite u blender i smiksajte. Na suhoj tavi lagano tostirajte crni sezam za serviranje. U velikoj zdjeli pomiješajte sve pripremljene sastojke s umakom i servirajte sa crnim sezamom i nasjeckanim zelenim listovima mladog luka.

Salata ‘Nektar Sunca’

‘Uživajte u kiselo-slatkom, bogatom i osvježavajućem okusu!’
Nektar Sunca

Sastojci;

  • Crvena quinoa – ½ šalice
  • Bijelo grožđe – 4 bobice
  • Crno grožđe – 4 bobice
  • Indijski oraščići – 40g
  • Svježi komorač – ¼ komorača
  • Svježi krastavac – 1/2 krastavca

Dressing:

  • Naranča – ½ naranče
  • Limun – ¼ limuna
  • Češnjak – 1 režanj
  • Maslinovo ulje – 50ml
  • Sol – ½ čajne žličice
  • Papar – 1/3 čajne žličice
  • Med/Agavin sirup – ½ čajne žličice

Priprema;
Crvenu quinou kuhajte 15 minuta pa stavite sa strane da se ohladi. Krastavac i komorač narežite na tanke trakice a indijske oraščiće lagano tostirajte na suhoj tavi. Grožđe dobro operite i narežite na polovice. Za dressing sve sastojke stavite u blender i smiksajte. Quinou, komorač i krastavac promiješajte te na vrh stavite polovice grožđa i indijske oraščiće i zalijte dressingom.

Dobar tek!

Chefica Madhavi Cvitković