Masala Chai - čarobni napitak za um, duh i tijelo

Trebate utjehu? Napravite Masala Chai – čarobni napitak za um, duh i tijelo

Neću vam soliti pamet oko toga što jedete ili pijete, jer je poseban siječanj u pitanju; vrijeme ne može ući u nijednu drugu kategoriju osim ‘o bože, daj ajde’, a povrh mijenjanja života iz korijena zbog Covida, sad imamo i navikavanje na svakodnevni drmeš zgrada.
Ne znam što nam drugo treba, osim osjećaja utjehe.

Inače sam mislila da ćemo 2021. krenuti s vrhunskim detoksikacijama, quick fix receptima za smanjivanje razina šećera i masnog u vama, ali… vjerujem da je trenutno, jedina detoksikacija koju istinski trebate, ona koja treba i meni – boravak na nekoj, bisernoj plaži i tirkiznim morem daleko od ove zemlje, s puno sunca i malo Interneta.
Druga najbolja stvar koju imam za ponuditi i da je na raspolaganju je – Masala Chai.

Ja ga zovem ‘čarobni napitak’, kada ga kušam, zatvorim oči da još jače uživam u aromama, a nakon dva, tri gutljaja… osjećam toplu sigurnost i sreću – što god da radim.
Druženje uz ‘napitak’ je s prijateljicama polako ali sigurno ušlo u ritualno ponašanje, što mu daje dodatnu čar – on se priprema, mi pričamo, probavamo, čekamo… a onda ga smjestimo ispred sebe u litrama i druženje traje dok ga ne iskapimo.

Povijest Masala Chai, čarobnog napitka ide u par smjerova, a ja sam odabrala ayurvedin, budući da ga Madhavi radi. Na linku je opisan put čaja u Indiji, a onda i kako se dogodio Masala Chai – kojem tepaju kao ‘bakin chai’. Sastojci koji se koriste za pravljenje napitka su skoro pa must have svakog indijskog doma, a mame su kasnije prosljeđivale recepte s koljena na koljeno, kćerima…
Masala Chai je danas napitak kojeg konzumiraju milijuni, a u Indiji, svaka regija ima svoj autentični pristup masala chai-ju.

MASALA CHAI BENEFITI
Sastojci koji čine Masalu su ‘bogomdani’, a zajedničkim snagama utjecat će na zdravlje srca, smanjenje upalnih procesa, smanjenje umora (onog mutnog umora koji se javi nakon cijelog dana živciranja), jačanje imuniteta (antibakterijsko djelovanje), poboljšanje probavnog sustava (potiče slinu, smanjuje kiselost), ubrzat će metabolizam i može spriječiti nastanak dijabetesa. E da, i može olakšati PMS tegobe – smiruje živce, opušta mišiće, utječe na nivo boli i grije dušu koju, u tim trenucima nitko ne zna ugrijati.

ĐUMBIR
Potiče cirkulaciju, smanjuje nivo sluzi u tijelu, stimulira ‘probavnu vatru’ kako bi se hrana lakše probavila, a nutrijenti bolje ubacili u sustav, smanjuje osjećaj mučnine, podržava dišni sustav, smiruje živce i osjećaj nadutosti.

PAPAR
Stimulira cirkulaciju, dobar za prehladu, potiče probavu i asimilaciju nutrijenata, uništava toksine, odličan za dišne puteve… Papar je u vrućem napitku poseban dodatak, mi ga volimo i pojačati!

CIMET
Reducira glikemijski indeks šećera pa je odličan izbor za dijabetičare, podržava probavu, pomaže pri eliminaciji toksina iz tijela, smanjuje višak sluzi u tijelu i podržava dišni sustav zbog čega je odličan za doba prehlade i gripe, smanjuje tenzije u mišićima te daje srcu energiju.

KARDAMOM
Potiče ‘probavnu vatru’ te smanjuje osjećaj nadutosti. Dobar je izbor za jutarnju mučninu, smanjuje povećanu kiselost tijela; podržava dišni sustav i otklanja višak sluzi iz tijela, podržava rad srca. Kardamom na primjer, možemo dodati u kavu kako bi balansirali njezinu kiselost.

KURKUMA
Antiseptik, potiče cirkulaciju i dišni sustav, čisti krv i plazmu cirkulatornog sustava, reducira toksine u tijelu, potiče rad mozga, pomaže u čišćenju jetre, jaki protuupalni sastojak.

KLINČIĆ
Antibakterijski, smanjuje zubobolju, potiče probavu, čisti toksine iz tijela, čisti i podržava dišne puteve, smanjuje mučnine, ubrzava metabolizam i potiče cirkulaciju, odličan u uklanjanju gljivica i parazita.

Evo recepeta, nije uopće teško, uživajte!

SASTOJCI
(recept za 4 osobe)

  • Svježi đumbir – 1 ravna jušna žlica
  • Papar – 1 ravna čajna žličica
  • Cimet – 1 ravna čajna žličica
  • Kardamom – 1 ravna čajna žličica
  • Klinčić – 4 kom
  • Kurkuma – ½ čajne žličice
  • Crni čaj – 2 pune jušne žlice
  • Mlijeko – 0,5l
  • Smeđi šećer – 3 žlice
  • Voda – 1l

Đumbir naribati pa sa ostatkom začina staviti u lonac s vodom; kada voda zavrije, kuhati na laganoj vatri još 15 minuta. Zatim dodati crni čaj, kuhati 5 minuta pa dodati mlijeko i šećer, pustiti da laganoj vrije još 5 minuta. Procijedite ga i uživajte!

madhavi cvitkocvic - 7 smoothieja
Fotografija: Martina Kenji