zdravi recepti za mozak

Chefica Madhavi i njezinih 12 brzih i zdravih recepata koje voli mozak

Budući da smo pisali o 5 super namirnica koje vaš mozak čine zdravijim, boljim i jačim – jedino je u redu da pređemo s riječi i ideje na djela!
Veganska i vegetarijanska chefica Madhavi Cvitković savršeno spaja okuse i arome biljnog svijeta, a za Gosimple je napravila recepte za 12 zdravih obroka, od jutarnjeg smoothiea do zdrave juhe s morskim algama, koje možete isprobavati kroz cijeli tjedan; kod kuće ili na poslu; od jutra do večeri.
Vaš mozak bit će sretan.

(Svi recepti su na bazi dvije osobe)

SJEMENKE KONOPLJE

Smoothie od borovnice s oljuštenim sjemenkama konoplje
Krekeri od brašna sjemenki konoplje i pirovog brašna

Smoothie od borovnice s oljuštenim sjemenkama konoplje

  • Borovnice – 200g
  • Oljuštene sjemenke konoplje – 30g
  • Banana – 1 kom
  • Zobene pahuljice – 30g
  • Bademovo mlijeko – 200ml
  • Voda – 100ml
  • Kardamom u prahu – 1/3 čajne žličiće
  • Svježi bosiljak – 10 listova

Sve sastojke staviti u blender i smiksati.

Krekeri od brašna sjemenki konoplje i pirovog brašna

  • Pirovo brašno – 200g
  • Brašno od sjemenki konoplje – 70g
  • Sitne zobene pahuljice – 50g
  • Blitva – 200g
  • Peršin list – šaka
  • Maslinovo ulje – 2 žlice
  • Himalajska sol – ravna žlica
  • Papar – pola čajne žličice
  • Češnjak – 1 režanj

Blitvu dobro oprati i staviti da se kuha 6 minuta u slanoj vodi. Dobro ju ocijediti, narezati na sitnije i dodati nasjeckani peršin te promiješati.
U posudu staviti sve suhe sastojke, promiješati ih i dodati blitvu, maslinovo ulje i mlaku vodu. Zamijesiti tijesto, pokriti ga krpom i pustiti da odstoji 15 minuta.
Razvaljati tijesto na pola centimetra debljine te čašom ili nožem oblikovati krekere po želji. Staviti ih na papir za pečenje i u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 15-20 minuta.
Kada su gotovi, utrljati češnjak u njih i poslužiti s umakom po želji ili namazom.

KURKUMA

Topli, slatki napitak od kurkume i papra
Shooter za dobro jutro

Topli, slatki napitak od kurkume i papra

  • Kravlje ili biljno mlijeko – 200ml
  • Voda – 100ml
  • Kurkuma – ravna čajna žličica
  • Kardamom u prahu – 1/3 čajne žličice
  • Papar – prstohvat
  • Ghee (pročišćeni maslac) ili kokosovo ulje – 1 čajna žličica
  • Med ili sirup od agave – 1 čajna žličica

Mlijeko, vodu, začine i Ghee / kokosovo ulje staviti u lončić i kuhati na laganoj vatri 10 minuta. Kada se napitak malo ohladi dodati med / sirup od agave.

Shooter za dobro jutro

  • Kurkuma – 1 ravna žličica
  • Jabuka – 1 kom
  • Limun – sok ½ limuna
  • Svježi đumbir – 15g

Sve sastojke staviti u blender, smiksati i procijediti. Popiti ujutro za buđenje organizma.

MORSKE ALGE

Miso juha s kombu algom
Salata od wakame algi
Čips od Nori algi

Miso juha s Kombu algom

  • Miso – 2 pune žlice
  • Kombu alga – 20g
  • Suhe Shitake gljive – 4 komada
  • Mrkva – ½  mrkve
  • Brokula – šaka
  • Komorač – ¼

U vruću vodu staviti suhe Shitake gljive da se ‘odmoče’ i opuste, na 15 minuta. Isto napraviti sa Kombu algom u posebnoj zdjelici. Potom ih procijediti, narezati na tanke trakice i staviti u 1 litru vode u lonac sa vodom od gljiva da se kuhaju 5 minuta. U međuvremenu narezati povrće na tanke trakice dužine 2 centimetra, ubaciti u lonac s algama i gljivama i kuhati još 5 minuta potom ugasiti juhu i dodati dvije pune žlice Miso paste.

Salata od Wakame algi

  • Wakame alge – 100g
  • Crni sezam – 1 ravna žlica
  • Čili – prstohvat
  • Sezamovo ulje – 2 žlice
  • Himalajska sol – ½ čajne žličice
  • Češnjak – manji režanj
  • Jabučni ocat – 1 žlica
  • Mrkva – 1 veća
  • Smeđi šećer – 1/3 čajne žličice

Wakame alge skuhati u vodi, procijediti ih i pustiti da se ohlade. Na suhoj tavi lagano popržiti crni sezam (5-7 minuta) te ga isto ostaviti da se hladi. Mrkvu naribati na deblje trakice.
Ulje, sol, češnjak, ocat i šećer smiksati u blenderu kao dressing.
U zdjeli pomiješati alge i mrkvu, zaliti ih dressingom i posuti sezamom i čilijem.

Čips od Nori algi

  • Nori alge
  • Sezamovo ulje
  • Tamari umak, Teriyaki umak ili Wasabi pasta

Nori alge narezati na oblik i veličinu po želji te ih lagano premazati sezamovim uljem i Tamari umakom, Teriyaki umakom ili u vodi razrijeđenom Wasabi pastom. Staviti ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 C˚, 3-4 minute.

BRAZILSKI ORAŠČIĆI

Shoothie s brazilskim oraščićima i avokadom
Zobena kaša
Brain power grickalica

Smoothie s brazilskim oraščićima i avokadom

  • Brazilski oraščići – 8 kom
  • Avokado – 1 kom
  • Kravlje, bademovo ili konopljino mlijeko – 300ml
  • Voda – 100ml
  • Agavin sirup ili med – 1 žlica
  • Vanilija – 2g

Mlijeko, vodu i vaniliju kuhati na laganoj vatri – 5 minuta pa ubaciti u blender s avokadom, brazilskim oraščićima i sladilom. Smiksati i uživati!

Zobena kaša

  • Sitne zobene pahuljice – 80g
  • Biljno mlijeko – 300ml
  • Voda – 100ml
  • Korica svježeg organskog limuna – 1 ravna žlica
  • Grožđice – 1 puna žlica
  • Brazilski oraščići – 8 kom
  • Kardamom u prahu – 1/3 čajne žličice
  • Vanilija – 2g

Sve sastojke, osim brazilskih oraščića staviti u lonac i kuhati na laganoj vatri, uz miješanje 10 minuta. Kada je gotovo dodati nasijeckane oraščiće. Zasladiti po želji i potrebi s medom ili  sirupom od agave.

Brain power grickalica

  • Bademi – 50g
  • Orasi – 50g
  • Brazilski oraščići – 12 komada
  • Suncokretove sjemenke – 100g
  • Tamari umak – 30ml
  • Voda – 50ml
  • Papar – ½ čajne žličice
  • Maslinovo ulje – 2 žlice

U suhu tavu staviti sve oraščiće i sjemenke te ih na laganoj vatri peći uz miješanje.
U međuvremenu u zdjelici pomiješati Tamari umak, vodu, papar i maslinovo ulje te kada sjemenke i oraščići počnu dobivati zlatnu boju, zaliti ih umakom te peći još 1 minutu.
Kada je gotovo pustiti da se ohlade. Potom uživati u grickalici punoj okusa, energije i zdravlja.

AVOKADO

Namaz od avokada i mente
Salata od brokule i avokada

Namaz od avokada i mente

  • Avokado – 1 kom
  • Svieža menta – šaka
  • Češnjak – 1 režanj
  • Limun – 1 žlica soka limuna
  • Himalajska sol – 1 ravna čajna žličica
  • Papar – prstohvat
  • Svježi krastavac – 30g

Avokado zgnječiti vilicom; krastavac narezati na male kockice; češnjak i mentu nasjeckati na sitno i sve skupa pomiješati sa limunovim sokom, soli i paprom.

Salata od brokule i avokada

  • Rikola – 100g
  • Brokula – 100g
  • Avokado – 1 kom
  • Mrkva – 1 veća
  • Quinoa – 40g
  • Senf – 1 čajna žličica
  • Naranča – 1 kom
  • Češnjak – 1 režanj
  • Himalajska sol – 1 ravna čajna žličica
  • Papar –  ½  čajne žličice
  • Maslinovo ulje – 30ml

Rikolu dobro oprati i staviti da se cijedi. Brokulu narezati na srednje cvjetove i kuhati u slanoj vodi 5-7 minuta, procijediti i pustiti da se hladi. Quinou također skuhati u slanoj vodi (omjer Quinoa / voda: 1/2), 10 minuta te ohladiti. Avokado narezati na kockice veličine 1 centimetar, a mrkvu naribati na veće trakice.
U blender staviti senf, oguljenu, cijelu naranču, češnjak, sol, ulje, i papar te smiksati.
Sve sastojke pomiješati u zdjeli i zaliti dressingom od senfa i naranče.

brzi recepti za zdrav mozak - chefica Madhavi Cvitković
Fotografija: Martina Kenji