Chefica Madhavi i njezinih 12 brzih i zdravih recepata koje voli mozak
Budući da smo pisali o 5 super namirnica koje vaš mozak čine zdravijim, boljim i jačim – jedino je u redu da pređemo s riječi i ideje na djela!
Veganska i vegetarijanska chefica Madhavi Cvitković savršeno spaja okuse i arome biljnog svijeta, a za Gosimple je napravila recepte za 12 zdravih obroka, od jutarnjeg smoothiea do zdrave juhe s morskim algama, koje možete isprobavati kroz cijeli tjedan; kod kuće ili na poslu; od jutra do večeri.
Vaš mozak bit će sretan.
(Svi recepti su na bazi dvije osobe)
Smoothie od borovnice s oljuštenim sjemenkama konoplje
- Borovnice – 200g
- Oljuštene sjemenke konoplje – 30g
- Banana – 1 kom
- Zobene pahuljice – 30g
- Bademovo mlijeko – 200ml
- Voda – 100ml
- Kardamom u prahu – 1/3 čajne žličiće
- Svježi bosiljak – 10 listova
Sve sastojke staviti u blender i smiksati.
Krekeri od brašna sjemenki konoplje i pirovog brašna
- Pirovo brašno – 200g
- Brašno od sjemenki konoplje – 70g
- Sitne zobene pahuljice – 50g
- Blitva – 200g
- Peršin list – šaka
- Maslinovo ulje – 2 žlice
- Himalajska sol – ravna žlica
- Papar – pola čajne žličice
- Češnjak – 1 režanj
Blitvu dobro oprati i staviti da se kuha 6 minuta u slanoj vodi. Dobro ju ocijediti, narezati na sitnije i dodati nasjeckani peršin te promiješati.
U posudu staviti sve suhe sastojke, promiješati ih i dodati blitvu, maslinovo ulje i mlaku vodu. Zamijesiti tijesto, pokriti ga krpom i pustiti da odstoji 15 minuta.
Razvaljati tijesto na pola centimetra debljine te čašom ili nožem oblikovati krekere po želji. Staviti ih na papir za pečenje i u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 15-20 minuta.
Kada su gotovi, utrljati češnjak u njih i poslužiti s umakom po želji ili namazom.
Topli, slatki napitak od kurkume i papra
- Kravlje ili biljno mlijeko – 200ml
- Voda – 100ml
- Kurkuma – ravna čajna žličica
- Kardamom u prahu – 1/3 čajne žličice
- Papar – prstohvat
- Ghee (pročišćeni maslac) ili kokosovo ulje – 1 čajna žličica
- Med ili sirup od agave – 1 čajna žličica
Mlijeko, vodu, začine i Ghee / kokosovo ulje staviti u lončić i kuhati na laganoj vatri 10 minuta. Kada se napitak malo ohladi dodati med / sirup od agave.
Shooter za dobro jutro
- Kurkuma – 1 ravna žličica
- Jabuka – 1 kom
- Limun – sok ½ limuna
- Svježi đumbir – 15g
Sve sastojke staviti u blender, smiksati i procijediti. Popiti ujutro za buđenje organizma.
Miso juha s Kombu algom
- Miso – 2 pune žlice
- Kombu alga – 20g
- Suhe Shitake gljive – 4 komada
- Mrkva – ½ mrkve
- Brokula – šaka
- Komorač – ¼
U vruću vodu staviti suhe Shitake gljive da se ‘odmoče’ i opuste, na 15 minuta. Isto napraviti sa Kombu algom u posebnoj zdjelici. Potom ih procijediti, narezati na tanke trakice i staviti u 1 litru vode u lonac sa vodom od gljiva da se kuhaju 5 minuta. U međuvremenu narezati povrće na tanke trakice dužine 2 centimetra, ubaciti u lonac s algama i gljivama i kuhati još 5 minuta potom ugasiti juhu i dodati dvije pune žlice Miso paste.
Salata od Wakame algi
- Wakame alge – 100g
- Crni sezam – 1 ravna žlica
- Čili – prstohvat
- Sezamovo ulje – 2 žlice
- Himalajska sol – ½ čajne žličice
- Češnjak – manji režanj
- Jabučni ocat – 1 žlica
- Mrkva – 1 veća
- Smeđi šećer – 1/3 čajne žličice
Wakame alge skuhati u vodi, procijediti ih i pustiti da se ohlade. Na suhoj tavi lagano popržiti crni sezam (5-7 minuta) te ga isto ostaviti da se hladi. Mrkvu naribati na deblje trakice.
Ulje, sol, češnjak, ocat i šećer smiksati u blenderu kao dressing.
U zdjeli pomiješati alge i mrkvu, zaliti ih dressingom i posuti sezamom i čilijem.
Čips od Nori algi
- Nori alge
- Sezamovo ulje
- Tamari umak, Teriyaki umak ili Wasabi pasta
Nori alge narezati na oblik i veličinu po želji te ih lagano premazati sezamovim uljem i Tamari umakom, Teriyaki umakom ili u vodi razrijeđenom Wasabi pastom. Staviti ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 C˚, 3-4 minute.
Smoothie s brazilskim oraščićima i avokadom
- Brazilski oraščići – 8 kom
- Avokado – 1 kom
- Kravlje, bademovo ili konopljino mlijeko – 300ml
- Voda – 100ml
- Agavin sirup ili med – 1 žlica
- Vanilija – 2g
Mlijeko, vodu i vaniliju kuhati na laganoj vatri – 5 minuta pa ubaciti u blender s avokadom, brazilskim oraščićima i sladilom. Smiksati i uživati!
Zobena kaša
- Sitne zobene pahuljice – 80g
- Biljno mlijeko – 300ml
- Voda – 100ml
- Korica svježeg organskog limuna – 1 ravna žlica
- Grožđice – 1 puna žlica
- Brazilski oraščići – 8 kom
- Kardamom u prahu – 1/3 čajne žličice
- Vanilija – 2g
Sve sastojke, osim brazilskih oraščića staviti u lonac i kuhati na laganoj vatri, uz miješanje 10 minuta. Kada je gotovo dodati nasijeckane oraščiće. Zasladiti po želji i potrebi s medom ili sirupom od agave.
Brain power grickalica
- Bademi – 50g
- Orasi – 50g
- Brazilski oraščići – 12 komada
- Suncokretove sjemenke – 100g
- Tamari umak – 30ml
- Voda – 50ml
- Papar – ½ čajne žličice
- Maslinovo ulje – 2 žlice
U suhu tavu staviti sve oraščiće i sjemenke te ih na laganoj vatri peći uz miješanje.
U međuvremenu u zdjelici pomiješati Tamari umak, vodu, papar i maslinovo ulje te kada sjemenke i oraščići počnu dobivati zlatnu boju, zaliti ih umakom te peći još 1 minutu.
Kada je gotovo pustiti da se ohlade. Potom uživati u grickalici punoj okusa, energije i zdravlja.
Namaz od avokada i mente
- Avokado – 1 kom
- Svieža menta – šaka
- Češnjak – 1 režanj
- Limun – 1 žlica soka limuna
- Himalajska sol – 1 ravna čajna žličica
- Papar – prstohvat
- Svježi krastavac – 30g
Avokado zgnječiti vilicom; krastavac narezati na male kockice; češnjak i mentu nasjeckati na sitno i sve skupa pomiješati sa limunovim sokom, soli i paprom.
Salata od brokule i avokada
- Rikola – 100g
- Brokula – 100g
- Avokado – 1 kom
- Mrkva – 1 veća
- Quinoa – 40g
- Senf – 1 čajna žličica
- Naranča – 1 kom
- Češnjak – 1 režanj
- Himalajska sol – 1 ravna čajna žličica
- Papar – ½ čajne žličice
- Maslinovo ulje – 30ml
Rikolu dobro oprati i staviti da se cijedi. Brokulu narezati na srednje cvjetove i kuhati u slanoj vodi 5-7 minuta, procijediti i pustiti da se hladi. Quinou također skuhati u slanoj vodi (omjer Quinoa / voda: 1/2), 10 minuta te ohladiti. Avokado narezati na kockice veličine 1 centimetar, a mrkvu naribati na veće trakice.
U blender staviti senf, oguljenu, cijelu naranču, češnjak, sol, ulje, i papar te smiksati.
Sve sastojke pomiješati u zdjeli i zaliti dressingom od senfa i naranče.