Što je dobro za pluća Madhavi recepti

Što jesti (i piti) da ojačamo funkciju pluća?

Budući da ne možemo napraviti niti jedno jelo koje možemo nazvati ‘gulaš ili juha za pluća’, možemo se koncentrirati na sastojke koje bi mogli pojačati u našoj prehrani, a da jačaju prirodnu funkciju pluća.
A što je dobro za naša pluća?   


Uz brigu o kompletnom imunitetu (a dosad smo pokrili dobar broj organa), trenutno bi nam možda, u fokusu trebala biti – briga o disanju i plućima.
Jer, tko zna u kakvom su stanju naša, pušimo li, što nam radi suhi, zimski i centralni zrak, a da ne počnem o tome što sve ne znamo o Covidu.
Iako se svakodnevno cijepim od same sebe i potrebe da pogledam naslove, pokušavam gledati kroz priče i lica, a zasad jedino kome vjerujem su doktori ili medicinske sestre iz bolnica u kojima se bore za svaki udisaj sirotih ljudi koje je Covid smjestio na cijevi i aparate. Pričajmo o teorijama zavjere do preksutra, slobodno, vesele me tuđe perspektive, ali brate, tko se ne zapita nad ovom epidemijom, kada pogleda u izraze lica tih ljudi koji pričaju što vide na rendgenima?
Da je u pitanju najveći trik kojeg su masoni (10-o mjesto izguglanog pojma u 2020.) ikad izveli, istina koja vrišti iz njih je potresnija. Oni ne fejkaju kada kažu da nisu još vidjeli ovo što gledaju kod bolesnih u kritičnim fazama.  

Utoliko.
Budući da ne želim završiti nigdje blizu istoka glavnog grada, u Gosimple paralelnom svemiru se bavimo jačanjem našeg stroja – tijela, kako bi sve svoje funkcije obavljalo što besprijekornije i bez tuđe pomoći. Ikakve.

Madhavi je pripremila par zdravih bomba mikseva namirnica, a ubacila je u recepte i dva čaja koje možete s guštom pijuckati cijeli dan.
(Recepti su bazirani za 2 osobe.)

I ne zaboravite na dah – komunikaciju pluća. Duboko disanje osigurava bolju ventilaciju u plućima – osigurava više kisika plućnom tkivu i čisti dišne puteve. Napravite li to na svježem i čistom zraku u prirodi, stvar se multiplicira.

Zeleno lisnato povrće
Feel Good sok
Orzotto s blitvom

Fotografija: Scott Webb / Unsplash

U ovo ulazi stvarno širok popis namirnica koje možete konzumirati češće, a zašto trebamo jesti zeleno – ono je jednostavno toliko puno različitih vitamina i spojeva, koji zajedno u kombinaciji rade ozbiljno dobre stvari za naš imunitet i pluća. Nabrojat ću samo neke, jer znam da su popisi vitamina i sličnog – dio kojeg brzo preskačemo.
Uz ostale sastojke i spojeve kojima je bogato, ‘zeleno lisnato povrće’ je snažni antioksidans, ali i namirnice pune kalija i magnezija, a tu kombinaciju naše tijelo baš voli.  
Bogat su izvor vitamina A koji potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i koji štiti tijelo od infekcija; a u kombinaciji s vitaminom E štiti pluća od taloženja štetnih tvari.
Bogat su izvor željeza koji potiče stvaranje crvenih krvnih stanica i hemoglobina; željezo je nezamjenjiv dio slagalice kada je u pitanju prijenos kisika u tijelu.  

FEEL GOOD SOK

  • Kelj – 6 većih listova
  • Jabuka – 2 kom
  • Limun – ½ kom
  • Brazilski orah – 6 kom
  • Datulja – 4 kom
  • Voda – 1,5l

Sve sastojke smiksati u blenderu.

ORZOTTO S BLITVOM

  • Ječam – 100g
  • Blitva – 300g
  • Luk – 1 kom
  • Češnjak – 4 režnja
  • List peršina – 1 vezica
  • Bijelo vino – 150ml
  • Suncokretove sjemenke – 50g
  • Maslinovo ulje – 5 žlica
  • Himalajska sol – 1,5 čajna žličica
  • Papar – ½ čajne žličice


Ječam skuhati u 250ml vode s malo soli i staviti sa strane.
Blitvu dobro oprati i staviti kuhati u drugi lonac s malo soli i 2 režnja češnjaka, 5-7 minuta.  Procijediti ju (ostaviti jednu šalicu vode u kojoj se kuhala blitva) i staviti u blender sa suncokretovim sjemenkama, 2 žlice maslinovog ulja i vodom u kojoj se kuhala blitva te dobro smiksati.

U duboku tavu staviti 2 žlice maslinovog ulja te kada se zagrije dodati nasjeckane stabljike peršina i češnjak, promiješati i dodati nasjeckani luk i uz povremeno miješanje kuhati dok se povrće ne počne ljepiti za dno tave, posoliti i popapriti, dodati još jedan režanj nasjeckanog češnjaka, promiješati te zaliti bijelim vinom. Kada vino ispari, u tavu dodati miks blitve i sjemenki, dobro promiješati i pustiti da se na laganoj vatri kuha 5 minuta.
U tavu dodati ječam, promiješati i dodati nasjeckani peršin i 1 žlicu maslinovog ulja.

Voće i povrće puno C vitamina
Lung Shooter

Fotografija: Nick Fewings / Unsplash

Iako u normalizaciji imunološkog sustava sudjeluje puno više vitamina, danas naglasak stavljamo na vitamin C.
C vitamin, moćni antioksidant, na čiji bi unos trebali paziti svi, a pogotovo pušači i oni izloženi duhanskom dimu (njima se preporučuje i unos od ekstra dodatnih, 35 mg na dan. I preporučuje se također, konzumacija prave hrane bogatih C vitaminom, a ne jeftinih dodataka prehrani koji samo prođu kroz vas, dok vam daju privid zdravog života.
On je nešto kao ‘vođa napada’ za održavanje normalne funkcije imunološkog sustava za vrijeme, ali i nakon izazovnijih trenutaka za naše tijelo (intenzivni treninzi, bolesti, dugotrajna stresna stanja). Štiti stanice od oksidativnog stresa, a potiče i proizvodnju enzima koji nam pomažu u čišćenju jetre (toksini van), ali i da sve stanice u tijelu brže dobiju svoj kisik.
Svako jutro, na tašte popiti pola litre tople vode s limunom (pazite na količinu i stijenku želuca) – ubrzat ćete metabolizam i probuditi organizam.

LUNG SHOOTER

  • Grejp – 1 kom
  • Limun – 1 kom
  • Jabuka – 1 kom
  • Đumbir – 20g
  • Svježa menta – šaka
  • Med  – puna čajna žličica

Sve sastojke očistiti, oprati i smiksati u blenderu. Popiti odjednom kao shooter pola sata prije ručka ili večere.

Ljekovito (začinsko) bilje
za čišćenje pluća

što je dobro za pluća - recepti Madhavi
Fotografija: Massimo RInaldi / Unsplash

Birajte… kadulja, lovorov list, ružmarin, bosiljak, timjan, đumbir

Odlučite se za još bržu izmjenu tvari u organizmu tako što ćete tokom dana piti više vode, ali i više čaja od ljekovitog bilja. Ljekovito bilje pospješuje funkciju pluća, imaju protuupalni učinak, uklanjaju štetne tvari iz dišnih puteva… postoji veliki niz razloga zašto bi se čaj trebao češće naći na stolu ispred vas.

ČAJ 1

  • Kadulja – 1 ravna jušna žlica
  • Bosiljak – 1 čajna žličica
  • Lovorov list – 3 lista
  • Đumbir – 15g
  • Med – po želji

Sve sastojke staviti u 2 litre vode te kada zavrije kuhati na laganoj vatri 3 minute otklopljeno.
Kada je čaj kuhan, poklopiti ga i pustiti da odstoji 5 minuta a zatim ga procijediti, kada se malo ohladi – dodati med
Staviti ga u termosicu ili bokal i piti kroz dan.

ČAJ 2

  • Ružmarin – 1 jušna žlica
  • Timjan – 1 čajna žličica
  • Bosiljak – 1 čajna žličica
  • Korijen sladića  – 1 čajna žličica

Sve sastojke staviti u 2 litre vode i kuhati na laganoj vatri 3 minute. Kada je čaj kuhan, poklopiti da i pustiti da odstoji 5 minuta a zatim ga procijediti. Staviti ga u termosicu ili bokal i piti kroz dan.

Dobar tek!

madhavi cvitkocvic - 7 smoothieja
Fotografija: Martina Kenji