vrijeme je za lagani detoks

Vrijeme je za jedan lagani detoks prije zime

Naučili smo valjda do sad; tijelo ima sve potrebne alate u sebi kako bi izbacilo ono što mu nije potrebno za rad. No, s vremenom, a zbog načina života – mi svoje tijelo zatrpamo smećem. Vrijeme je da stisnete klik na recycle bin u mozgu i pomozite mu da se očisti brže, kako bi radilo bolje! Vrijeme je za lagani detoks i pripremu prije mraza!

Iako se ‘detoks naslovima’ bombardira u proljeće, lagani detoks organizma može se napraviti uvijek, a pogotovo u ranu jesen. Okrenuti se sezonskim namirnicama i početi obogaćivati naše tijelo korisnim, a ne opterećivati ga teškim sastojcima. Uvesti par redovnih obroka, koji se baziraju na snažnim miksevima dobrih sastojaka, reducirati proizvode od mesa i započinjati dan energijom prirode, olakšat će organima sve njihove procese, koji su u otežanom modu rada (zbog naših izbora) i u konačnici adekvatno pripremiti tijelo na zimu koja samo što nije.

Započinjati svaki dan proizvodima iz pekare, juriti po neki ‘ručak’ u obližnji supermarket ili često zalutati na fast foodu iz komocije, dok nas za kasnu večeru čeka grickanje čipsa ili kolača s akcije – stavlja naše tijelo u veliki problem. Moderna prehrana prepuna je prerađene ‘hrane’ i pojačivača okusa, a tijelo to sve apsorbira u sebe, zadržavajući toksine koje ne može samo tako izbaciti.  

Ono što želimo je smanjiti unos šećera, nezdravih masti i škroba.
Ono što želimo također jest povećati unos nutrijenata, koje naše tijelo treba i koristi u radu.

A da bi tijelo moglo maksimalno apsorbirati sve zdravo što ćemo konzumirati, tijelo bi bilo dobro ipak malo počistiti iznutra.
Madhavi je složila par recepata koje možete ubaciti u svoje rasporede, nadam se da ćete to i učiniti.

MAD DETOX SOKIĆI
Sok kojeg će voljeti jetra, srce i mjehur
Sok koji djeluje na stanje kože, vid, ravnotežu kolesterola i razne alergije
Sok koji pomaže kod dijabetesa, artritisa, različitih upala i menstrualnih bolova

Fotografija: Brenda Godinez / Unsplash

Za pripremu ova tri Mad sokića, potrebno je upotrijebiti sokovnik, ne bleder, ovog puta. A organsko voće i povrće, ukoliko ste sigurni u njegovo podrijetlo, ne morate guliti, samo jako dobro oprati. Ukoliko su to namirnice iz supermarketa, ogulite svakako. Svi sokovi djelovat će jako dobro na opće stanje vašeg imuniteta. Možete ga piti odmah ujutro, ili odnijeti na posao, kada vam padne energija.

Sok kojeg će voljeti jetra, srce i mjehur;   

  • Mrkva – 3 veće
  • Naranča – 1 kom
  • Brokula – 1 manja glavica
  • Stabljika celera – 2 stabljike
  • Đumbir – 15g

Sok koji djeluje na stanje kože, vid, ravnotežu kolesterola i razne alergije;

  • Kelj – 6 većih listova
  • Stabljika celera – 2 stabljike
  • Mrkva – 3 veće
  • Jabuka – 2 kom
  • Limun – ½ 
  • Menta – 1 šaka  

Sok koji pomaže kod dijabetesa, artritisa, različitih upala i menstrualnih bolova;

  • Batat – 1 veliki
  • Naranča – 1 kom
  • Mrkva – 3 kom
  • Rog crvena paprika – 1 kom
  • Cimet – 1/3 čajne žličice

Cjelodnevni meni!
Doručak; kaša od heljde, zobenih pahuljica + voće
Ručak 1; Kitchari – gusto varivo od usitnjene žute leće, basmati riže i povrća
Ručak 2; Šparoge i batat na pari
Večera; Krem juha od cikle sa prosom i tostiranim orasima

Fotografija: Jan Sedivy / Unsplash

DORUČAK
Kaša od heljde, zobenih pahuljica, kruške i korice naranče

  • Heljda – 30g
  • Sitne zobene pahuljice – 60g
  • Biljno mlijeko – 400ml
  • Korica svježe organske naranče – 1 čajna žličica
  • Kruška – 1 kom
  • Suhe smokve – 6 kom
  • Cimet u prahu – ½ čajne žličice  
  • Kardamom u prahu – ½ čajne žličice
  • Papar – prstohvat
    Priprema;
    Heljdu kuhati 15 minuta u 70 ml vode. U drugi lonac uliti mlijeko i dodati koricu naranče, suhe smokve, krušku narezanu na kockice i začine pa pustiti da lagano vrije 2-3 minute. Potom u mlijeko staviti heljdu i zobene pahuljice i uz povremeno miješanje kuhati još 10 minuta.

RUČAK 1
Kitchari; gusto varivo od usitnjene žute leće (Mung dhala), basmati riže, povrća i začina

  • Žuta leća / Mung dhal – ½ šalice
  • Basmati riža – ½ šalice
  • Voda – 3 šalice
  • Butternut bundeva – ½ manje bundeve
  • Poriluk – ½ manjeg poriluka
  • Komorač – ½
  • Svježi đumbir – 10g
  • Crna gorušica – 1 čajna žličica
  • Ružmarin – 1 čajna žličica
  • Lovorov list – 2 kom
  • Korijander u prahu – 1 čajna žličica
  • Kurkuma – ½ čajne žličice
  • Papar – ½ čajne žličice  
  • Himalajska sol – 1 čajna žličica
  • Maslinovo ulje – 3 žlice  ili Ghee (pročiščeni maslac) – 1 žlica
  • Limun – ½
  • Svježi peršin list – ½  vezice
    Priprema;
    Leću, večer prije, dobro oprati i pustiti da preko noći odstoji u vodi.
    Povrće očistiti, dobro oprati pa bundevu narezati na kockice veličine 1 cm, poriluk na trakice, a komorač na manje kockice. Đumbir sitno nasjeckati.
    U lonac staviti ulje, zagrijati ga pa dodati đumbir, ružmarin, lovorov list i gorušicu.
    Kada gorušica počne pucketati, dodati začine u prahu, promiješati, ubaciti povrće u lonac sa malo soli, kuhati 2-3 minute pa dodati leću i opranu rižu.
    Dodati vode, promiješati te kada zavrije kuhati na slabijoj vatri 20 minuta. Kada je leća kuhana dodati nasjeckani peršin, sol i iscjediti limun.

RUČAK 2
Šparoge i batat na pari

  • Šparoge – 1 vezica
  • Batat – 1 veći
  • Maslinovo ulje – 4 žlice
  • Himalajska sol – 2 prstohvata
  • Papar – 1 prstohvat
  • Svježi peršin list – ½ vezice
  • Korica svježeg organskog limuna – ½ čajne žličice
  • Češnjak – 1 režanj
    Priprema;
    Batat narezati na kockice veličine 1 cm te ih sa šparogama staviti da se kuhaju na pari 10 minuta. Kada je povrće kuhano dodati nasjeckani peršin i češnjak, sol, papar, koricu limuna i maslinovo ulje.

VEČERA
Krem juha od cikle sa prosom i tostiranim orasima

  • Proso  – 1/3 šalice
  • Cikla – 2 kom
  • Celer – ¼ celera
  • Krumpir – 2 kom
  • Luk – 1 kom
  • Češnjak – 2 režnja 
  • Svježi list peršina – šaka
  • Sol – 1 ravna čajna žličica
  • Papar- ½ čajne žličice
  • Maslinovo ulje – 3 žlice
  • Orasi – 30g
    Priprema;
    U lonac staviti šalicu vode i proso te ga kuhati 15 minuta. Ciklu skuhati posebno u kori.
    U drugi lonac staviti grubo narezan celer, krumpir, luk, češnjak, sol, papar i 2 žlice ulja i kuhati na laganoj vatri 15 minuta.
    Orahe lagano tostirati na suhoj tavi.
    Kada je povrće kuhano, cijeli sadržaj lonca i oguljenu ciklu staviti u blender. Miksati do kremaste teksture.
    U juhu dodati nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sol po potrebi.
    Pri serviranju u zdjelicu juhe dodati ravnu žlicu oraha.

Dobar tek!

vrijeme je za ranojesenji detoks
Fotografija: Martina Kenji