Trebamo slatko… a zdravo! Izvolite – 3 brza i slatka recepta Madhavi Cvitković
Možemo pričati što želimo, ali nekad, ništa ne može zamijeniti griz, dva, tri, deset u slatko. A ovo studeno vrijeme zove baš na takvo uživanje. Ne?
Fotografije: Martina Kenji, Unsplash
Jesen i zima već drugu sezonu za redom sa sobom nose super depresivnu atmosferu, nabijenu brojkama i shizom, koja nekako – nikako, ne prestaje. A nama, smrtnicima, koji žele samo malo sunca, slijedi preživljavanje sezone Covid_ubaci soj po želji FW 2021/22 i zatvaranje među zidove te svakodnevnu potragu za extra sretnim hormonima.
Iako je vanjska situacija stvorena za puno tekuće čokolade i žlicu uronjenu u nju, suzdržimo se. Ako idemo po taj feeling, zašto ne probati, baš pravo zdraviju alternativu?
Madhavi se ovaj put igrala sezonskim namirnicama i receptima, koji su poprilično jednostavni. Ne brinite, ubacili smo rastopljenu čokoladu u kombinaciju; kad dođete do datulja, kestena i tamne čokolade… spremite se na akciju u kuhinji.
Sirove kuglice od bundeve i limuna
- Limun – 1 kom
- Butternut bundeva (muškatna bundeva) – 1 šalica naribane bundeve
- Bademi – 1 šalica
- Indijski oraščići – 1 šalica
- Kardamom – ½ čajne žličice
- Kokosovo ulje – 1 jušna žlica
- Datulje – 200g
Priprema;
Bademe večer prije namočite u vodi.
Sve sastojke stavite u blender. Iscijedite sok od pola limuna i naribajte koricu.
Sve zajedno smiksajte i oblikujte kuglice po želji.
Kolač od batata s kremom od kikirikija
Biskvit;
- Batat – 1 veći
- Glatko brašno – 2 šalice
- Pirovo brašno – 2 šalice
- Biljno mlijeko – 250ml
- Soda bikarbona – 1 čajna žličica
- Prašak za pecivo
- Kokosov šećer – 200g
- Orah (mljeveni) – 1 šaka
- Lješnjak (mljeveni) – 1 šaka
- Kokosovo ulje – 100ml
- Vanilija u prahu – 2g
- Sol – prstohvat
Ispecite batat u kori, oko 30 minuta na 180 stupnjeva pa pustite da se ohladi kako bi ga mogli oguliti. U jednoj posudi izmiješajte mlijeko, batat i ulje, a u drugoj sve suhe sastojke. Sve ih potom sjedinite, lagano miješajući. Pustite smjesu da stoji 20 minuta pa stavite u pećnicu na 180 stupnjeva, na 45 minuta.
Krema;
- Batat – 1 kom
- Soya sos – 1 žlica
- Maslac od kikirikija – 4 jušne žlice
- Datulje – 10 kom
Ispecite batat u kori, oko 30 minuta na 180 stupnjeva, a kad se batat ohladi, ogulite ga i potom sve sastojke stavite u blender i smiksajte do teksture kreme.
Kada se biskvit ohladi, prelijte ga kremom i pospite narom.
Datulje punjene kremom od kestena i sezama, prelivene tamnom čokoladom
- Otkoštene velike datulje – 20 kom
- Kuhani kesteni – 2 šalice
- Sezam – 2 jušne žlice
- Vanilija u prahu – 2g
- Čokolada za kuhanje – 200g
- Kokosovo ulje – 1 jušna žlica
Tostirajte sezam na suhoj tavi do zlatne boje, kad je gotov, smiksajte ga zajedno s kestenom i vanilijom u blenderu do teksture kreme.
Čokoladu rastopite.
Napunite datulje s kremom pa ih do polovice umočite u rastopljenu čokoladu.
Uživajte!