Chefica Madhavi predlaže ljetni meni za fina nepca (kojima se ne da puno kuhati)

Bilo da ste vegan, vegetarijanac, čovjek od malo mesa na meniju ili možda puno, ljeto je vrijeme kada nas lagana prehrana sačinjena od svježeg povrća i voća, bolje ‘nosi’ kroz dan. Chefica Madhavi ima 3 recepta za 1 super-ljetni obrok.

Fotografije: Martina Kenji & Madhavi Cvitković


Kad se podignu temperature vani, mi oduševljeno spuštamo jačinu ringova na štednjaku, ali uvijek i bez iznimke, nedostaje inspiracije za dnevno pitanje – ‘što ćemo danas jesti?’
Ljeti, tijelo ne treba hranu koja ga dodatno grije iznutra, ono će najviše uživati i imati koristi od svježeg povrća i voća. Chefica Madhavi je stoga pripremila jela, koja će dobro proći u par scenarija; obrok u danu kada želimo nešto drugačije, a svježe i šareno; obrok kojeg ponudimo društvu na druženju ili obrok kojeg nosimo na posao jer je ostalo više od jučer!

Gazpacho – hladna juha s kremom od indijskih oraščića

Španjolski gastro ‘suvenir’, poznat diljem svijeta odličan je izbor ako tražite fino, osvježavajuće, tekuće i hranjivo!

Sastojci:

  • Svježa rajčica – 3 veće
  • Krastavac – ½ kom
  • Crvena paprika – ¼ kom
  • Luk – ¼ kom
  • Češnjak – 1 režanj
  • Datulja – 2 kom
  • Maslinovo ulje – 4 jušne žlice
  • Sol – 1 ravna čajna žličica
  • Papar – 1/3 čajne žličice
  • Indijski oraščići  – 1 šalica
  • Limun – sok od ½ limuna
  • Chilli – 1/3 žličice
  • Svježi bosiljak – šaka
  • Biljno mlijeko – 2 žlice

Priprema juhe:
Svo povrće narežite i stavite u blender zajedno s datuljama, maslinovim uljem, soli, paprom i čilijem. Dobro smiksajte i juha je gotova.

Priprema kreme od indijskih oraščića:
Stavite indijske oraščiće u blender sa sokom od limuna, 2 žlice biljnog mlijeka, dobro smiksajte te poslužite kao dodatak uz juhu.

Kus-kus salata sa smotuljcima od grilanog povrća

Kus-kus dolazi sa sjevera Afrike i ulazi u kategoriju super namirnica, a u našu kombinaciju ubacili smo još par ekstra ‘zdravih’ momenata.

Kus-Kus salata sastojci:

  • Kus-Kus – 1 šalica
  • Avokado – 1 kom
  • Krastavac – ½ kom
  • Cherry rajčice – 10 kom
  • Svježi list peršina – šalica
  • Grožđice – ½ šalice
  • Limun – sok ½ limuna
  • Maslinovo ulje – 4 žlice
  • Sol  – ½ čajne žličice
  • Papar – 1/3 čajne žličice
  • Češnjak – 1 režanj
  • Mladi luk – 2 kom

Priprema kus-kus salate:
Kus-kus stavite močiti u 2 šalice zavrele vode i pustite da odstoji poklopljeno 10-15 minuta. Grožđice također stavite močiti u mlaku vodu. Avokado i krastavce narežite na kockice, cherry rajčice na pola a peršin i češnjak nasjeckajte na sitno. Mladi luk narežite na manje kolutiće. Kada je kus-kus gotov, pomiješajte ga s povrćem, maslinovim uljem, sokom od limuna, peršinom, grožđicama te dodajte sol i papar.

Smotuljci od grilanog povrća sastojci:

  • Tikvica – 1 kom
  • Crvena rog paprika – 1 kom
  • Dimljeni tofu – 50g
  • Crveni grah – 200g
  • Mladi luk – 1 kom
  • Limun – 1 kom
  • Svježi sir – 1 šalica
  • Svježi list peršina – šaka
  • Svježi bosiljak – šaka
  • Crne otkoštene kalamata masline – ½ šalice
  • Češnjak – 1 režanj
  • Maslinovo ulje – 4 žlice
  • Sol – 1 čajna žličica
  • Papar – 1/3 čajne žličice
  • Chilli – 1/3 čajne žličice

Priprema smotuljaka od tikvica: 
Tikvice po dužini narežite na ploške debljine 0,5 cm te ih specite na grillu ili u preklopnom tosteru. U posudi, rukama izgnječite grah i tofu te dodajte nasjeckani mladi luk, 1 žlicu soka od limuna, čili, 2 žlice maslinovog ulja i nasjeckani bosiljak. Dobro promiješajte te kada su tikvice gotove, stavite punjenje na tikvice i smotajte ih po dužini.

Priprema smotuljaka od paprike:
Papriku pod dužini narežite na četvrtine te ih stavite na grill. U posudu stavite svježi sir, narezane masline, nasjeckani češnjak, peršin, 2 žlice maslinovog ulje, sol i papar. Dobro promiješajte te kada su paprike gotove, napunite ih punjenjem i smotajte.

Kruška u crnom vinu, cimetu i naranči s orasima i veganskim sladoledom od vanilije

Vrlo jednostavan u izvedbi, ovaj miks okusa ostavit će izuzetno dobar dojam na vaše nepce ili ono vaših gostiju.

Sastojci:

  • Kruška – 1 kom
  • Crno vino – 200ml
  • Cimet – 1 čajna žličica
  • Naranča – 1 kom
  • Orasi – šaka
  • Smeđi šećer – 2 jušne žlice

Priprema kruške:
U lonac stavite vino, jušnu žlicu naribane korice naranče, cimet, šećer i šalicu vode te kada sve zavre ubacite oguljenu krušku, prerezanu na pola po dužini i očišćenu od koštica. Krušku kuhati na laganoj vatri 15 minuta. Orahe tostirajte na suhoj tavi.

Sastojci za sladoled;

  • Indijski oraščići – 1 šalica
  • Kokosovo mlijeko – 100 ml
  • Ekstrakt vanilije – 1 čajna žličica
  • Kokosovo ulje – 1 jušna žlica
  • Javorov sirup – 2 jušne žlice
  • Limun – sok ½ limuna

Priprema sladoleda;
Sve sastojke stavite u blender, dobro smiksajte te stavite u plastičnu posudu s poklopcem u frizer na 4 sata.


Kuhanu krušku poslužite sa sladoledom i tostiranim orasima, zaklopite oči i uživajte u okusima!

Dobar tek!

Chefica Madhavi Cvitković