proljetni dipovi

Top 5 vege dipova koje će voljeti svi na druženju – izbor Madhavi Cvitković

S ljetnim temperaturama, dižu se i temperature na roštiljima, piknicima, izletima i druženjima  na/po terasama (napokon!). Uz standardna jela koja radite, ubacite u svoj, novi, zdraviji jelovnik i neke, nove vege dipove.  

Stiglo nam je napokon ‘5 minuta’ odmora od svega, ili se tako samo čini s prvim temperaturama iznad 25? Kao gušteri upijamo sunce, drveće se zeleni, dan je sve duži i duži, a mi smo zemlja koja ima izlaz na more… Dočekali smo par mjeseci visokih doza dobrih hormona, nema sumnje.
‘Lito ide mala’, a s njim i druženja na/po terasama, proplancima i plažama, stoga evo Madhavinih top 5 vege dipova koje možete servirati uz… baš sve, baš svima!
Fotografije: Martina Kenji, Unsplash, Pexels


Hummus sa ciklom i mentom

vege dipovi

Ovaj hummus sadrži kvalitetan popis izuzetno dobrih sastojaka za naše organe i tijelo. Cikla za početak, nevjerojatna je namirnica koja obiluje nutrijentima poput folata, vitamina C i B6, magnezija, željeza, joda, fosfora… bogata je antioksidansima i vlaknima, a izuzetno je jak borac protiv upala. U kombinaciji sa svježim đumbirom, taj efekt bit će još jači. Kad cikli dodate sve ostale sastojke s Madhavinog popisa… osim uživanja u okusu, uživat ćete i u činjenici da ste tijelu umjesto gotovog umaka iz dućana, poklonili nešto sa čime ono može bolje raditi.

Sastojci;

  • Slanutak – 200g
  • Cikla – 2 kom
  • Sezam – 20g
  • Češnjak – 2 režnja
  • Maslinovo ulje – 100ml
  • Limun – sok od pola limuna
  • Menta – šaka
  • Svježi đumbir – 15g
  • Sol  – 1 ravna čajna žličica
  • Papar – ½ ravne čajne žličice

Priprema;

Večer prije namočite slanutak te ga idući dan kuhajte u vodi sa par listova narezanog svježeg đumbira. Ciklu skuhajte pa pustite da se ohladi a sezam tostirajte na suhoj tavi do zlatne boje.  Slanutak, ciklu, sezam, češnjak, maslinovo ulje, sok pola limuna, sol i papar stavite u blender i dobro smiksajte. Kada ste dobili kremastu teksturu hummusa dodajte nasjeckanu mentu.

Dimljeni tofu, kapare i kiseli krastavci

top 5 vege dipova

Dvije su stvari s tofuom koje možda muče neke od vas, ako niste dosad imali tofu na tanjuru. Je li tofu dobar ili loš za nas – posljednjih godina malo se struja okreće na jednu, malo na drugu stranu. Pa tako i s tofuom. No, ako koristimo zdravu logiku i činjenice, onda je dovoljno valjda da samo pažljivo gledamo deklaracije te što na njima piše. Proizvodi koji su organski, napravljeni od cjelovitog zrna soje bit će sasvim u redu za nas.
Je li tofu spužvast, uz što da ga jedemo? Za skeptike, možda je najbolje razbiti tofu-led, korištenjem tofua u ovakvom jednom dipu. Isprobajte ga u tortilji na primjer, odlično će (i preukusno) povezati sve ostale sastojke.

Sastojci:

  • Dimljeni tofu – 200g
  • Maslinovo ulje – 200ml
  • Češnjak – 2 režnja
  • Limun – sok pola limuna
  • Sol – 1 ravna čajna žličica
  • Papar – ½ ravne čajne žličice
  • Kapare – 50g
  • Kiseli krastavci – 50g
  • Svježi peršin list – šaka

Priprema;

Dimljeni tofu, maslinovo ulje, češnjak, sok pola limuna, sol i papar stavite u blender sa 150ml vode, dobro smiksajte da dobijete teksturu majoneze te onda u smjesu umiješajte grubo narezane kapare, nasjeckani peršin list i sitno narezane kisele krastavce.

Tapenada od zelenih maslina

top 5 vege dipova

Nema potrebe spominjati dobrobit maslina, mi kao zemlja uz rub mora bi trebali to znati. Mediteranska prehrana nešto je što trebamo slijediti svakodnevno, a masline su definitivno njezin simbol broj 1. Tapenada je odličan izbor za ukusna predjela, poslužite ju uz čips tortilje ili prepečeni kruh na roštilju.

Sastojci:

  • Otkoštene zelene masline – 200g
  • Suncokretove sjemenke – 50g
  • Ljubičasti luk – ¼  luka
  • Češnjak –  1 režanj
  • Svježi peršin list – šaka
  • Maslinovo ulje – 100ml
  • Sol – po želji
  • Papar – ½ ravne čajne žličice

Priprema;

Suncokretove sjemenke tostirajte na tavi do zlatne boje i pustite da se ohlade. U blender stavite masline, luk, nasjeckani češnjak, suncokretove sjemenke, maslinovo ulje, sol i papar i smiksajte da tapenada bude malo grublja. Nasjeckajte peršin i dodajte u tapenadu.

Chutney od rajčice

top 5 vege dipova

Chutney ili stara (preko 2000 godina) indijska verzija našeg ajvara, sinonim je za nevjerojatan miks sastojaka, koji se ustvari mogu kombinirati u svim smjerovima; slani, slatki, miks slanog i slatkog, slatko i kiselo… Karakterizira ga izrada od svježih namirnica koje se miješaju sa začinima, a samim time on ulazi u kategoriju – lijek za tijelo. Chutney je tema i doživljaj za sebe, a kako ciljamo na druženja s ekipom, predlažemo jedan univerzalni klasik s rajčicom, koji paše uz sav grill!

Sastojci:

  • Sjeckana rajčica – 300ml
  • Češnjak – 3 režnja
  • Grožđice – 100g
  • Crna gorušica – 1 čajna žličica
  • Kumin u zrnu – 1 čajna žličica
  • Čili – 1 čajna žličica
  • Svježi đumbir – sitno naribani, 1 ravna jušna žlica
  • Cimet – ½ čajne žličice
  • Korijander u prahu – 1 jušna žlica
  • Crvena slatka paprika – 1 jušna žlica
  • Timijan – 1 čajna žličica
  • Maslinovo ulje – 50ml
  • Sol – 1 čajna žličica
  • Papar – ½ čajne žličice
  • Kokosov šećer – 1 jušna žlica

Priprema;

Na vruće ulje stavite grožđice, crnu gorušicu, kumin, timijan i čili. Kada gorušica počne pucketati dodajte ostatak začina i nasjeckani češnjak, promiješajte, potom ulijte sjeckanu rajčicu. Dobro promiješajte i kada zavrije pustite da kuha na laganoj vatri 20 minuta uz povremeno miješanje. Posolite, popaprite i dodajte kokosov šećer.
Kada je chutney gotov, lagano prođite kroz njega sa štapnim mikserom kako bi grožđice otpustile svoju slatkoću.

Pesto od koprive, kelja i medvjeđeg luka

top 5 vege dipova

Evo još jedne zdrave i ukusne bombe za naše tijelo! Osim dobre, stare koprive, sada je idealno vrijeme da u svoju prehranu ubacite i medvjeđi luk. Ovaj samonikli prirodni antibiotik jako je dobar suborac kada je u pitanju čišćenje organizma, a među ostalim bogat je vitaminom C i mineralnim solima. Ako se odlučite na branje medvjeđeg luka, jer sada je njegovo vrijeme, budite na oprezu; njoj sliče mrazovac, đurđica i čemerika, a posljednje nikako ne smijete konzumirati. Ako niste sigurni, kupite na tržnici provjereno!

Sastojci:

  • Kopriva – 200g
  • Kelj – ½ manjeg
  • Medvjeđi luk – 1 vezica
  • Bademi – 100g
  • Suncokretove sjemenke – 50g
  • Limun – sok ½ limuna
  • Svježi peršin list – 1 vezica
  • Datulje – 2 kom
  • Maslinovo ulje – 150 ml
  • Sol – 1 čajna žličica

Priprema;

Dobro operite kelj i koprivu, zatim skuhajte kelj 10 minuta u posoljenoj vodi, koprivu blanširajte, a zatim potopite u hladnu vodu i procijedite. Suncokretove sjemenke tostirajte na suhoj tavi do svijetlo zlatne boje. Bademe također dobro operite te sa svim sastojcima stavite u blender i  miksajte do teksture pesta.

Dobar tek!

madhavi cvitkocvic - 7 smoothieja