Trebate ideju za neka nova vege variva? Izvolite, 3 recepta Madhavi Cvitković
Jedno od najjednostavnijih jela za pripremu, a s najviše benefita za naše tijelo – variva, najveća su nagrada našem tijelu, zimi.
Zato danas, Madhavi donosi 3 recepta za vege variva. Provjereno i prefino.
Prema Ayurvedi, zimsko vrijeme je ono u kojem naglasak stavljamo na namirnice koje griju naše tijelo iznutra (med, C vitamin, ukiseljeno povrće, fermentirana hrana, češnjak, đumbir, orašasti plodovi…). Zašto je to važno? Budući da svako godišnje doba nosi svoja pravila kod čovjeka (kako će funkcionirati tijelo i svi procesi u njemu), priroda je osigurala da godišnja doba sa sobom donose i namirnice koje održavaju ravnotežu u funkciji našeg tijela, zato je važno ne odstupati od svježih namirnica ili prečesto posegnuti za smrznutim i gotovim proizvodima. Također, iako smo djelomičnim lockdownom minimalizirali gripe, prehlade i virusne infekcije (refreshing!), održavati imunitet u ovom periodu je i dalje prioritet, a tijelo to jako dobro zna.
Suho i hladno vrijeme povećavaju te iste karakteristike u našem tijelu, a ‘kompenzirati’ možemo među ostalim, pojačanim unosom juha i variva. Jednostavna su za pripremiti, a ne samo da će nas ugrijati (samim time i pojačati protok krvi u tijelu), takav tip prehrane zadržat će više hranjivih sastojaka u svojoj pripremi, nego što to može pečena ili pohana hrana.
Neki od začina koje možemo pojačati u ovom periodu su začini, koji pomažu tijelu da održi svoju ravnotežu tijekom zime; cimet, kardamom, đumbir, češnjak, papar, kurkuma… sad vam je jasnija ideja pronalaska balansa… I nemojte misliti da pričamo o fizičkom balansu, pričamo o balansu čitavog bića, dakle well-being u punom značenju te riječi. I um i duh će nam biti zahvalni, ne samo organi.
- Slanutak – 1 šalica
- Bundeva – 1 kom
- Mrkva – 2 kom
- Poriluk -1 kom
- Korijen celera – ½ kom
- Češnjak – 3 režnja
- Mljeveni korijander – 1 ravna jušna žlica
- Kurkuma – 1 čajna žličica
- Suhi bosiljak – 1 ravna jušna žlica
- Svježi peršin list – 1 vezica
- Crvena slatka paprika – 1 ravna jušna žica
- Crna gorušica – 1 ravna jušna žlica
- Đumbir u prahu – 1 ravna čajna žličica
- Sol – 1 ravna jušna žlica
- Maslinovo ulje – 100 ml
Priprema:
Večer prije stavite močiti slanutak pa ga idući dan skuhajte posebno i stavite sa strane.
Svo povrće narežite na kockice veličine 1 cm, a češnjak nasjeckajte na sitno.
Na prethodno zagrijano ulje u loncu prvo stavite crnu gorušicu. Kada ona počne pucketati, dodajte ostatak začina i češnjak, promiješajte i dodajte povrće.
Povrće pirjajte dok se ne počne lagano lijepiti za dno lonca pa posolite, promiješajte i dodajte 2 litre vode. Kada zavrije, kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.
U blender odvojite 2 šeflje slanutka i 4 šeflje juhe s povrćem te smiksajte i dodajte u varivo zajedno sa kuhanim slanutkom kako bi ga zgusnuli i popunili okus. Kuhajte ga još 5 minuta pa dodajte nasjeckani peršin, malinovo ulje i sol po želji.
- Smeđa leća – 1 šalica
- Quinoa – ½ šalice
- Mrkva – 2 kom
- Pastrnjak – 1 kom
- Stabljika celera – 5 kom
- Poriluk – 1 kom
- Češnjak – 3 režnja
- Lovorov list – 3 kom
- Timijan – 1 ravna jušna žlica
- Crvena, dimljena slatka paprika – 1 ravna jušna žlica
- Cimet – 1 ravna čajna žličica
- Svježi peršin list – 1 vezica
- Sol – 1 ravna jušna žlica
- Papar – 1 ravna čajna žličica
- Maslinovo ulje – 100 ml
Večer prije dobro operite leću i stavite ju močiti preko noći.
Povrće narežite na kockice veličine ½ cm.
Na prethodno zagrijano ulje stavite lovorov list i timijan. Kada osjetite da su pustili miris dodajte ostatak začina sa nasjeckanim češnjakom, promiješajte i dodajte povrće.
Povrće dinstajte dok se ne počne primati za dno lonca, posolite i dodajte leću i 2 litre vode. Kada zavrije, kuhajte na laganoj vatri još 30 minuta, potom dodajte quinou i kuhajte još 15 minuta.
Kada je gotovo dodajte nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sol po želji.
- Mungo grah – 1 šalica
- Ječam – ½ šalice
- Batat – 1 veći
- Poriluk – 1 kom
- Korijen celera – ½ kom
- Koraba – 1 kom
- Češnjak – 3 režnja
- Lovorov list – 3 kom
- Ružmarin – 1 ravna jušna žlica
- Crvena slatka paprika – 1 ravna jušna žlica
- Svježi peršin list – 1 vezica
- Sol – 1 ravna jušna žlica
- Papar – 1 ravna čajna žličica
- Maslinovo ulje – 100 ml
Večer prije stavite močiti mungo grah i ječam preko noći.
Batat narežite na kockice veličine 1 cm a ostatak povrća ½ cm. Češnjak nasjeckajte na sitno.
Na prethodno zagrijano ulje stavite lovorov list i ružmarin pa kada zamirišu dodajte slatku papriku, češnjak te nasjeckane stabljike peršina, sve skupa promiješajte i dodajte povrće.
Kada se povrće počne lagano lijepiti za dno lonca, posolite i dodajte mungo grah, ječam i 2 litre vode. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta.
Kada je gotovo dodajte nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sol po želji.
Dobar tek!