što je dobro za jetru recepti

Jetra – što je dobro za vaš generalni filter u tijelu?

Drugi najveći organ u našem tijelu, jetra, ima preko stotine poslova koje radi za vas; a dok vi uopće ni ne razmišljate o njoj, ona sve odrađuje ‘u tišini’. Ona jeste naš generalni filter, čija oboljenja mogu biti izrazito teška, a dolaze s minimalnim simptomima, i obično kada je prekasno. Zato danas par ideja o tome zašto bi trebali razmišljati o njoj – da li joj je ugodno u našem tijelu s nama, što je dobro za jetru, a što nikako nije i za kraj, par Madhavinih originalnih recepata s namirnicama koje jetra voli.

Njezin posao je da nas održava zdravima, a glavna je kada je u pitanju metaboliziranje hrane koju unosimo u sebe, odnosno ‘obrada svih podataka te vrste, koje unosimo u sebe’.
Jednom kada tvari dospiju u jetru, ona ih doslovce dijeli na toksine, koji moraju van, i nutrijente potrebne tijelu za ispravan rad. Među ostalim strahovito važnim zadacima, jetra regulira šećer u krvi, pa je tako ona ta koja odlučuje kada pušta uskladišteni šećer u tijelo. U jetri nastaje kolesterol (kolika je vaša razina? Ili vas je uopće strah pitati?) i u nju dospijeva kolesterol iz krvi.

Zašto nam netko ‘ide na jetra’?
Sjećate se frekvencijske dijagnostike u Plasma Saalu? Moja jetra je tada radila na sniženim frekvencijama, što je u konačnici značilo da mi tijelom putuju različiti toksini koje nisam mogla prirodno izbaciti van (jetra nije imala kapacitet da odradi jednu od svojih primarnih funkcija), što znači da sam u tijelu među ostalim imala teške metale, ali i da su svi moji organi u tom procesu pod većim pritiskom nego inače.
A jedno od pitanja je bilo – je li ti ikada učinjena neka nepravda?
‘Ideš mi na jetra!’ nije samo floskula kojom se nabacujemo otkad znamo za sebe – ona je nastala kao odgovor na situaciju kada nam netko ide na živce, kada nas netko pila, ljuti, opterećuje na nekom nivou… jer trigerira naše negativne emocije, koje dolaze iz spektra ljutnje.
I da ne razmišljate nikada o emocijama koje proizvodite, složit ćemo se, da znamo jako dobro koliko ljutnja i sve što dolazi iz tog smjera, može biti snažna i intenzivna za naše tijelo, um i duh. Kada nas netko snažno povrijedi, kada nam učini nepravdu, kada vidimo nepravdu, kada moramo ugušiti osjećaj jer je tako u tom trenutku prikladnije, onda kada je naša percepcija pod utjecajem druge osobe i osjećaja kojih stvara u nama…. a kuda odlaze ti osjećaji? Sumnjam da se sjetite otrčati par krugova oko zgrade da ih otpustite nekako… dišete li? Smirujete li svoje tijelo i um dok istovremeno mantrate – chill dude, nije vrijedno… ?
Vjerojatnije je da, snagom grčkog mitskog junaka, to sve brzo ugušite u sebe, potrpate pod tepih i zaboravite da se to dogodilo. E pa, žao mi je, jetra pamti.

Prema tradicionalnim vjerovanjima i mudrim učenjima kineske medicine, jetra je, osim za skladištenje šećera, zadužena i za skladištenje baš takvih emocija. Onih baš teških.

Za jetru su, također, izrazito štetni i alkohol, droge, lijekovi, pržena hrana / junk food, a ni prekomjerna težina neće joj pomoći, dapače – samo će ju dodatno opteretiti jer će sirota morati raditi 24/7. Pušenje također, nije samo mega štetno za pluća – spojevi u duhanu su toksični, a jetra će se baviti svakim od njih.

Možda nam je sada jasnije – kada pogledamo stil života kojeg vodimo, kada malo zbrojimo i oduzmemo sve što ulazi u njega, i sve što ulazi u naše tijelo na svim nivoima – da svaka odluka utječe i na rad jetre, a onda posljedično na ostatak organizma. A ako i nismo disciplinirani, te kroz ovaj život i sve što nam demonstrira kao izazov u kojem rastemo, ne možemo bez svojih sitnih zadovoljstava, jer, mi smo ‘samo ljudi od krvi i mesa’ – pomozite joj najbolje što možete da štetne utjecaje, kompenzirate zdravijom prehranom i pokušajem smanjivanja ovisničkih radnji. Jetra se može sama obnavljati – dajte joj bar nešto materijala da to i napravi!

Slijede 2 super zdrave namirnice i bonus dodatak prehrani, koji pomažu jetri da bolje radi!
Svi recepti su bazirani na dvije osobe.

ARTIČOKA

Artičoke punjene pestom od badema, zapečene u pećnici
Krem juha od artičoka s prosom

što je dobro za jetru
Fotografija: Heather Gill / Unsplash

Artičoku su štovali još u doba starog Rima, kao lijek i hranu, a od 18. stoljeća ju liječnici pripisuju osobama koje pate od jetrenih problema. Ona višestruko djeluje na ovaj organ; smanjuje razinu previsokih razina kolesterola u krvi, širi žučne kanale, pomaže pri izlučivanju žuči, djeluje na sprečavanje oksidativnih oštećenja stanica unutar jetre, djeluje na regeneraciju tkiva jetre… a oprezno s njom trebaju postupati osobe koje imaju upaljenu žuč – najbolje provjeriti sa svojim doktorom ako je ovaj scenarij u pitanju.

Artičoke punjene pestom od badema, zapečene u pećnici

  • Artičoke – 8 kom
  • Nutritivni kvasac – 1 ravna jušna žlica
  • Bademi – 150g
  • Svježi peršin list – 1 vezica
  • Svježi bosiljak – 1 vezica
  • Češnjak – 3 režnja
  • Maslinovo ulje – 50ml
  • Limun – 1 kom
  • Himalajska sol – 1 čajna žličica
  • Papar – 1/3 čajne žličice  
  • Datulja – 1 kom

Pesto:
U blender staviti bademe, nutritivni kvasac, peršin, bosiljak, češnjak, sol, papar, ulje, žlicu limunovog soka i datulje i smiksati u pastu. Kada je gotovo, naribati čajnu žličicu limunove korice i promiješati.

Artičoke očistiti i napuniti pripremljenim pestom (1 puna čajna žličica po artičoki ) i lagano premazati sa maslinovim uljem. Staviti ih na pleh, na papir za pečenje pa u prethodno zagrijanu pečnicu na 200 °C, na 20 minuta.

Krem juha od artičoka s prosom

  • Artičoke – 6 kom
  • Luk – 1 kom
  • Krumpir – 2 kom srednje veličine
  • Celer – 50g
  • Proso – 30g
  • Češnjak – 2 režnja
  • Maslinovo ulje – 3 žlice
  • Svježi peršin list – 1 vezica
  • Himalajska sol – 1 ravna žlica
  • Papar – 1/3 čajne žličice

Proso skuhati u vodi (omjer 1:2), 15 minuta i staviti sa strane.

Povrće očistiti, grubo narezati i staviti u lonac s vodom zajedno sa češnjakom, uljem, soli i paprom. Kada voda zakuha, smanjiti vatru i kuhati još 15 minuta.
Cijeli sadržaj lonca staviti u blender, smiksati pa dodati nasjeckani peršin i kuhani proso.

ČEŠNJAK
Umak od češnjaka, badema i naranče
Široki rezanci od tikvica sa češnjakom i sušenim rajčicama

Fotografija: Daria Shevtsova

I da ne pišemo danas o jetri i njezinom zdravlju, češnjak bi u ovim trenucima trebao postati vaš omiljeni dodatak svim jelima u koje ga možete staviti.
Jedna od najnajnajzdravijih namirnica koju posjedujete u svojoj kuhinji, češnjak, je prirodni antibiotik, a među ostalim prirodnim tvarima, on sadrži sumpor, kojeg jetra koristi u procesima detoksikacije. Kao antioksidant, on štiti od stanične oksidacije; pomaže u smanjivanju masti u jetrima, a neki znanstvenici idu tako daleko da tvrde kako češnjak ima terapijski sastojak za liječenje karcinoma jetara.
Reminder* – Ne zaboravite na emocije i stres – da bi češnjak (ili bilo koji drugi prirodni lijek) mogao učiniti to za što je sposoban, morate čistiti jetru i od nakupljene ljutnje i ostalih nevidljivih shit situacija koje ste pospremili u sebe kroz godine postojanja.
Ono zbog čega je češnjak je odličan saveznik jetri, je svakako i njegova sposobnost da joj pomogne pri izbacivanju prirodnih i ekoloških toksina.
Pronašla sam podatak da je djelovanje češnjaka najkvalitetnije ako se češnjak sjecka ili drobi, i na kratko ostavi na sobnoj temperaturi – da ne promijeni svoju temperaturu, i onda tek koristi u jelima. Kuhanje cijelih režanja smanjit će djelovanje korisnih sastojaka, kao i s većinom super namirnica.

Umak od češnjaka, badema i naranče

  • Češnjak – 1 kom
  • Svježi peršin list – 1 vezica
  • Svježi bosiljak – 1 vezica
  • Badem – 50g
  • Naranča – 1 kom  
  • Maslinovo ulje – 200 ml
  • Himalajska sol  – 1 čajna žličica
  • Čili  – 1 čajna žličica

Sitno nasjeckati češnjak, peršin, bosiljak, badem i čili te naribati koricu naranče (1 ravna čajna žličica)  i sve staviti u maslinovo ulje, posoliti i dobro promiješati.
Ovaj umak možete sipati preko puno drugih jela; grillano povrće, povrće pripremljeno na pari, pire, pizza, salate…

Široki rezanci od tikvica sa češnjakom i sušenim rajčicama

  • Tikvice – 4 kom
  • Sušene rajčice – 6 kom
  • Češnjak – 4 režnja
  • Čili – 1 čajna žličica
  • Ružmarin – 1 čajna žličica
  • Svježi peršin list – 1 vezica
  • Suncokretove sjemenke – 20g
  • Maslinovo ulje – 3 žlice
  • Himalajska sol – 1 ravna čajna žličica
  • Papar – 1/3 čajne žličice
  • Grožđice – 1 žlica

Lagano popržiti suncokretove sjemenke na suhoj tavi do zlatne boje te staviti sa strane da se ohlade.

Sa gulilicom, ‘oguliti’ tikvice od vrha do dna, sa sve četiri strane tako da dobijete tanke, široke trake tikvica.
Narezati sušene rajčice i čili na trakice te ih zajedno sa ružmarinom i grožđicama staviti u tavu na tri žlice zagrijanog maslinovog ulja. Pirjati jednu minutu pa dodati češnjak narezan na široke, tanke trake, promiješati i dodati rezance od tikvica. Promiješati i maknuti sa strane. Dodati sol, papar, nasjeckani peršin list i suncokretove sjemenke.

Bonus!
REISHI GLJIVE, ekstra dodatak prehrani
Sokići za početak dana i/ili detoks organizma

Nevjerojatna gljiva Reishi, jedna je od cijenjenijih namirnica u istočnjačkoj medicini; njezin originalan prijevod je ‘biljka s duhovnom snagom’, a tepaju joj i kao gljivi koja donosi besmrtnost. (Pa razmislite malo o tome.)
Ona sadrži nevjerojatan miks dobrih spojeva i teško je izdvojiti i samo par, ali u kontekstu jetre – ona je svakako dodatak prehrani kojeg želite uzimati. Ona potiče detoksikaciju jetre i sudjeluje u stvaranju novih stanica jetre.

(Kao i sa svim dodacima prehrani, i s Reishi gljivom je važno u kojem obliku ju konzumirate te će o tome ovisiti i doza. Pazite na doze i pitajte svog liječnika za savjete, ukoliko ste kroničar bilo kakve vrste.)

Crveni sokić

  • Cikla – 4 kom
  • Mrkva – 4 kom
  • Jabuka – 2 kom
  • Đumbir – 15g
  • Limun – ½
  • Reishi* gljive u prahu – 2 čajne žličice

Sve sastojke staviti u sokovnik. Kada je sok gotov, umiješati Reishi gljive te sok preliti u staklenu bocu.
Sok piti prije doručka ili kao zamjenu za doručak u većoj količini za čišćenje organizma.

Zeleni sokić

  • List maslačka – 30 g
  • Celer stabljika – 1 cijeli
  • Jabuka – 3 kom
  • Limun – ½
  • Menta – šaka

Sve sastojke staviti u sokovnik za hladno prešanje. Kada je sok gotov, preliti ga u staklenu bocu i držati u hladnjaku. Najbolje ga je piti ujutro prije doručka ili kao zamjenu za doručak u većoj količini za čišćenje organizma.

Dobar tek, ostanite zdravi!

što je dobro za jetru
Fotografija: Martina Kenji